V&D ziet het sluiten van winkels niet als oplossing voor de financiële problemen waar het warenhuis mee kampt. Die boodschap gaat de leiding komende twee weken op ruim 120 personeelsbijeenkomsten aan zijn medewerkers verkondigen.
Het betreft een poging om de verstoorde verhoudingen met het personeel te herstellen. De vakbonden hadden V&D hierom gevraagd. Daarna kunnen de V&D en de bonden pas weer om de tafel om verder te praten over de salarisverlaging die het warenhuis wil doorvoeren.
Minder vestigingen leidt ertoe dat de kosten die V&D maakt over minder locaties verdeeld zouden moeten worden, redeneert het warenhuis. Het vertrek van vele winkelmedewerkers betekent daarnaast hoge afvloeiingskosten. Ook wordt het serviceniveau op de winkelvloer dan negatief beïnvloed, aldus V&D.
Bezuinigen bij V&D: alternatieven voor loonoffer
Afgelopen periode hebben diverse medewerkers ideeën aangedragen als alternatief voor het loonoffer, bijvoorbeeld het inleveren van vakantiedagen en meer uren werken voor hetzelfde salaris. Volgens directielid Sanne Oosterhoff zijn deze voorstellen doorgerekend. Maar ze ,,dragen helaas te weinig bij aan de vereiste structurele besparing of zijn niet op korte termijn te realiseren”, zei hij maandag.
V&D acht het nodig om een structurele besparing op loonkosten door te voeren van 10 miljoen euro per jaar. Door recente afspraken met verhuurders heeft V&D dit jaar al 24 miljoen euro kunnen korten op huurkosten.
CNV is verbaasd over de mededeling omdat hieruit zou blijken dat V&D niet verwacht van het personeel dat het echt meedenkt over alternatieve oplossingen. ,,Dit draagt niet bij aan vertrouwensherstel en dat was voor ons een voorwaarde om weer met elkaar in gesprek te geraken'', zei bestuurder Martijn den Heijer.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl